El Museu Picasso
- Ainoa Soler
- 11 feb
- 3 Min. de lectura
Actualizado: 20 feb
Crònica I - Dimarts 11 de febrer del 2025
Ahir vàrem visitar al Museu Picasso de Barcelona, l’exposició temporal «Artistes Catalans a París, 1889-1914».
Amb quatre sales per a descobrir i acompanyada amb la mirada experta dels qui cada dimarts visitem una exposició diferent d’art a Barcelona, ens vam endinsar a l'univers de la Belle Époque, la Bohème, i el París de 1900. Ens van atreure de forma especial, les biografies dels qui van viure allà.
I vam imaginar com deurien haver estat les seves vides.
A través dels ulls de la història, ens hi podem apropar, i preguntar, és clar.
Lluïsa Vidal, per exemple. Ens agradaria poder-te preguntar a tu.
Ens agradaria poder sentir la teva veu, i conèixer quina trajectòria vas tenir.
Com va ser que, en una època en la qual les dones havien de pagar el doble que els homes per anar a classes de dibuix, tu, et vas obrir camí i et vas convertir en pintora professional.
Com ho vas fer?
També ens agradaria preguntar-te com et vas sentir, quan el públic, la societat barcelonina i la crítica van acollir amb entusiasme les teves obres.
A què creus que ens referien, quan et deien que la teva pintura era de gran valor, i que allò que la feia tan valuosa, era la teva pinzellada masculina?
També tenim curiositat per escoltar la història de la teva estada a París. Què significava deixar enrere la família, la ciutat que t’ha vist néixer, les amistats,... i anar-te’n sola a una ciutat nova. Una ciutat on no només canviava la climatologia, la forma de construir els edificis, l'idioma, o la forma de vestir de la gent, sinó també, la forma de pensar de la societat. Com vas viure aquest canvi?
És clar que, una pregunta que se’ns dubte ens vàrem fer ahir, és com podríem arribar a trobar resposta a totes aquestes preguntes, si la Lluïsa Vidal ja fa més de cent anys que ens va deixar, amb la epidèmia de grip que va viure Barcelona, l'any 1918. S'hi val a dir, que a les biblioteques públiques de Catalunya, hi trobem diverses respostes. Entre elles, un treball d’investigació fet per l’autora nord americana Marcy Rudo, titulat "Lluïsa Vidal, filla del modernisme".
En aquesta obra, no tan sols trobem possibles respostes a les preguntes que ens fèiem, sinó també una panoràmica del context històric, cultural i social, de la Barcelona de l'època. Un retrat que ens va com anell al dit, per a poder entendre encara millor, el motiu pel qual l’èxode d’artistes catalans cap a París, fou recurrent a finals del segle XIX. Què hi trobaven a París?
Un altre espai virtual on trobar-hi respostes, ens va aparèixer al programa «La mitad invisible», de RTVE, disponible als arxius d'internet. De forma gratuïta es pot accedir a aquest documental sobre art, de poc menys de mitja hora, en el qual descobrir la meitat invisible, del quadre La Madelleine, de Ramon Casas.
L’exposició estarà a les sales del Museu Picasso, fins a finals de març. Desprès d'això, el record a totes aquelles persones que van fer les maletes, i van sortir en busca de la modernitat a finals del s. XIX, seguirà quedant present als llibres d'història, a les enciclopèdies d'història de l’art, a les biografies, als estudis i treballs d’investigació que fan tants i tantíssims professionals... Ara bé, és possible donar vida a tota aquesta història?
Us convidem a seguir el nostre taller «Visitem Exposicions d’Art», amb el qual, cada dimarts, visitem un espai d’art a Barcelona. Una forma personal i compartida, de treure la pols a la història, i aprendre de totes aquelles persones que ens han precedit. Artistes, pintores, dibuixants, escultors, fotògrafs, retratistes, poetes, escriptores,... qualsevol personalitat artística, acostuma a deixar empremtes del seu pas, d'allò més interessants. Et ve de gust descobrir-les?
Ainoa Soler
Crònica 1, dimarts 11 de febrer del 2025 - Museu Picasso de Barcelona
PER ALS QUE VOLEU SEGUIR ESTIRANT DEL FIL
Per a inscriure't al taller dels dimarts:
Per a saber més sobre la exposició al Museu Picasso:
Per a accedir al documental de RTVE citat:
Comments