top of page

Centre Cívic Pere Pruna

Foto del escritor: Ainoa SolerAinoa Soler

Crònica II - Dimarts 18 de febrer del 2025



T’imagines tornar a escriure la història?

Qui la escriuria?

Com ho faria?

Què significa el fet mateix d’escriure?


La proposta artística que hem visitat avui, ens ha convidat a fer-nos aquestes, i moltes altres preguntes. Ens ha convidat a canviar el punt de vista, i la perspectiva.


Ens ha captivat amb una concepció diferent de l’espai. Transformant la bidimensionalitat, en una nova realitat. Creant un complex de xarxes interrelacionades que s’expandeixen i es re-llegeixen a si mateixes. Com si fos una nova mirada, la que els permetés descobrir tot allò que, fins ara amagat, no estava escrit a les pàgines del temps.


Partint d’una cèl·lula tan íntima com universal, com és la llar, la casa, aquesta segona pell amb la que tants i tants humans tenim la fortuna de vestir-nos, l’artista reflexiona sobre l'essència mateixa de la societat. De la humanitat. Una xarxa de pescadors, una xarxa de galliner, un retall de rusc, una fotografia ampliada dels teixits del cos humà, una pàgina oberta... Què és la història de la humanitat? De què parlem quan intentem escriure la història?

És possible incloure els milions i milions de vides i d'experiències vitals viscudes al llarg del temps?


A tall d’exemple, de vegades en una sola ciutat, hi ha racons tan ben amagats, que els mateixos habitants triguen anys en descobrir. Ha estat avui amb el grup d’art, que ens hem trobat visitant un d’aquests singulars espais al C/ Ganduxer. Es tracta del Centre Cívic Pere Pruna, el qual ens ha obert les portes per a conèixer un llegat arquitectònic i històric, i alhora, una exposició de pintura d’allò més interessant: «Xilomatrius i Gravats; Re-escriure la història», d’Eulàlia Llopart.


L’artista que hem conegut avui, és nascuda a Barcelona mateix. Però són els fils invisibles de la vida, qui l’han duta a fer camí per la comarca d’Osona. Ara, des del seu taller integrat a la natura, i amb vistes a la muntanya, recorre una trajectòria personal com a creadora, d’allò més singular.


En el panorama actual a Catalunya, es tracta de la única artista que presenta com a obra final, les xilomatrius. Peces que prepara ella mateixa al seu estudi: unes planxes de fusta gravades a mà amb l’ajut de les gúbies. Es tracta d’un projecte pioner, en el re-pensar, re-mirar, re-escriure.


Com Llopart ha titulat la exposició, «Re-escriure la Història», el viatge a través de les seves obres ens convida a re-interpretar, re-imaginar i re-situar. Sovint, les matrius que s’han utilitzat al llarg dels segles per a preparar els gravats, han estat peces que el públic rarament ha tingut l’ocasió de contemplar. Ja que el producte final, tal i com s’ha considerat habitualment, era el gravat. Les matrius, quedaven en lloc amagat: al taller de l’artista.


Però, per algú que també es dedica a la docència, i a qui atrau especialment el procés creatiu, aquestes matrius adquireixen una nova consideració. Aquestes matrius, també si es vol, símbol de la dona que tantes vegades ha quedat diluïda en la història, reprenen una nova posició, per a situar-se ara enfront de l’espectador. Enteses com a obra final. Exposades a la llum, i la visibilitat.


Proposant re-equilibrar la balança, i començant a mirar tot allò que fins ara la història no incloïa a les seves pàgines, doncs, les obres de Llopart ens apropen a un nou punt de mira. A un canvi de perspectiva. Que de forma magistral, espontània, intuïtiva i sovint curiosament, com si ja estigués escrita, apareix expressada a les peces que formen part de l’exposició. L’efecte dels volums, el joc de dimensions entrellaçades i la concepció escultòrica de l’espai bidimensional, són algunes de les moltes idees que ens regala l’artista.


Desprès d’una llarga trajectòria com a escultora figurativa, creadora multi-disciplinar, i docència artística, Eulàlia sorprèn avui al visitant amb la seva capacitat per endinsar-nos a l’univers de la pintura, i alhora, a l’univers de l'ésser humà. Donant-se la mà. Des d’una mirada nova, innovadora i integradora.


I és que l’art, sovint, no té fronteres.



Ainoa Soler

Crònica 2, dimarts 18 de febrer del 2025 - Centre Cívic Pere Pruna




 

 


PER ALS QUE VOLEU SEGUIR ESTIRANT DEL FIL



Per a inscriure't al taller de visites d'art, dels dimarts:


Per a saber més sobre l'exposició Re-escriure la Història:


Per a conèixer la biografia de l'artista Eulàlia Llopart:


Per a saber més sobre el Centre Cívic Pere Pruna:



29 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page